Ideja o osnivanju Hrvatsko-brazilskog društva rodila se 1998. godine kad je nekolicinu mladih ljudi povezala jedna zajednička nit: ljubav prema Brazilu. Mi smo imali priliku okusiti život u toj zemlji (uglavnom putem studentskih razmjena) i to iskustvo je promijenilo naš pogled na život.
Uskoro se rodila ideja o osnivanju kluba ili društva u okviru kojeg bismo se mogli redovito sastajati, saznati novosti vezane uz Brazil, prisjetiti se svojih brazilskih iskustava, te pokušati ''zaraziti'' što više hrvatskih građana entuzijazmom koji u sebi nosimo.

Hrvatsko-brazilsko društvo je registrirano 2000. godine s ciljem učvršćivanja veza između Hrvatske i Brazila na kulturnom, znanstvenom i ekonomskom polju - promicanja Brazila među Hrvatima i Hrvatske među Brazilcima.

Društvo danas broji više od 70 redovnih članova i preko 200 simpatizera. Komuniciramo putem e-mail liste i održavamo mjesečne sastanke svake zadnje srijede u mjesecu od 20h do 22h u restoranu Karaka u Hebrangovoj ulici ("Zeleni val") br. 12 u Zagrebu. Obično nam se na sastancima pridruže i Brazilci koji se tada zateknu u Zagrebu.

Hrvatsko-brazilsko društvo je bila prva organizacija registrirana u Hrvatskoj vezana uz Brazil. Dobili smo podršku Brazilskog veleposlanstva u Beču koje je tada bilo nadležno za Hrvatsku, te uspostavili suradnju s Ministarstvom vanjskih poslova RH i Portugalskim veleposlanstvom u Zagrebu. Naš član g. Sekulić je 2002. godine imenovan za počasnog konzula Brazila u Hrvatskoj, a krajem 2006. godine je u Zagrebu otvoreno Brazilsko veleposlanstvo koje danas podržava naše aktivnosti.

Posebno smo ponosni na školu capoeire Filhos de Bimba koja djeluje u okviru našeg društva. Osnovana je 2005. godine kao hrvatska podružnica te brazilske škole svjetskog ugleda. Profesor capoeire je Ivo Reis dos Santos - Bacteria, koji je na naš poziv iz Brazila doselio u Zagreb.

Capoeira je brazilska vještina koja kombinira borbu, ples, glazbu, filozofiju i tradiciju. Ona je jedan od najprepoznatljivijih elemenata brazilskog folklora i vrlo popularan oblik rekreacije, kako u Brazilu, tako sve više i širom svijeta.

Hrvatsko-brazilsko društvo je tijekom proteklih godina u prostorima različitih zagrebačkih klubova (Aquarius, Pauk, Močvara, Brazil...) organiziralo niz događanja s ciljem promoviranja brazilske kulture. Bila su to gostovanja brazilskih glazbenika, plesača i capoeirista, projekcije brazilskih filmova i fotografija, glazbene slušaonice, besplatni tečaj portugalskog jezika za polaznike naše capoeira škole, itd.

Svake godine u vrijeme karnevala tradicionalno organiziramo Brazilski karneval, cjelovečernji program ispunjen brazilskom glazbom, nacionalnom hranom i koktelima, s nagradnim kvizom poznavanja Brazila i nagradama za najbolje maske (prva nagrada je besplatan tečaj u školi za strane jezike Suvag).

Konstantno širimo svoju brazilsku knjižnicu, fonoteku i videoteku društva, a potičemo i povećanje broja filmova i emisija brazilske proizvodnje na domaćim TV postajama.

Onima koji se spremaju na put u Brazil pružamo informacije o vizi, zrakoplovnim kartama, pomažemo pri prevođenju s portugalskog i savjetujemo.

Ostale naše djelatnosti su:

  • pomoć pojedincima i tvrtkama u uspostavi poslovne suradnje između Hrvatske i Brazila, savjetima, informacijama i uslugama prevođenja

  • suradnja s turističkim agencijama

  • unapređivanje akademske i znanstvene razmjene na razini sveučilišta i znanstveno-istraživačkih ustanova

  • pribavljanje informacija vezanih uz mogućnosti studiranja, sudjelovanja u znanstvenim projektima, stručnim praksama i slično, te povezivanje s drugim studentima

  • pomoć pri povratku Hrvata iseljenih u Brazil

Dobrodošli!

Um grande abraço,

Kristijan Perković
- predsjednik HrBr drustva -