Početna stranica
Naša usluga
Veterinari
Naši pacijenti
Kontakt
Gdje smo?!
Veterinarski pregled
Linjanje
Bolesti uha
Šećerna bolest
Mokraćni kamenci
D o n
Lašćinska cesta 82
tel: 234-6622Radno vrijeme:
Pon-Pet: 9-11 i 16-20
Sub: 9-12

Hitne intervencije:
0-24
mobitel: 091/555-4202
KOŽNI NAMETNICI

Nametnici ili paraziti na koži su: buhe, krpelji, šugarci, pauši i uši. Najviše glavobolje vlasnicima pasa i mačaka zadaju buhe i krpelji. Buhe na psu ili mački pronalaze zaštitu od hladnoće (posebno zimi) i bogat izvor hrane. Hrane se osušenim ljuskicama kože, osušenim ostacima izmeta, ali i krvlju svog domaćina do koje dođu ubadajući kožu. Pseća i mačja buha je duguljasta oblika i smeđe boje i jako brzo trči, a uz to je i dobar skakač, tako da ju je ponekad jako teško pronaći u krznu.
Buhe već samim svojim prisustvom izazivaju svrab svog domaćina. U velikom broju slučajeva izazivaju i alergiju i to tako da ubodom ubrizgaju u kožu svoju slinu kojom sprečavaju grušanje krvi. U slini se nalaze enzimi koji izazivaju alergiju u obliku manjih ili većih crvenih otečenja i neprestanog češanja. Osim toga buhe sudjeluju u razvojnom ciklusu pseće trakavice. Pa ako pas grickajući se zdrobi buhu i nehotice je proguta u njegovom crijevu će se razvit trakavica.
U borbi protiv buha na tržištu postoji velik broj preparata. Ono na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje sredstva protiv buha je da je sredstvo netoksično za ljubimca, da nije štetno za čovjeka, da je jednostavno za primjenu i da je EFIKASNO. Uvijek prije kupnje sredstva protiv buha preporučljivo je konzultirati veterinara jer su neka sredstva neučinkovita, pa čak i otrovna za vašeg ljubimca.
Drugi parazit na koži ljubimaca, a koji izaziva često užas kod vlasnika ljubimaca kada ga nađe je- KRPELJ. Krpelji osim što sišu krv mogu svojim ubodom prenijeti i mnoge bolesti. Mogu prenijeti piroplazmozu, krpeljni encefalitis i boreliozu. Već samim sisanjem krvi domaćina mogu uzrokovati anemiju ili alergiju. Krpelji napadaju i čovjeka pa je zaštita ljubimca od napada krpelja preduvjet da vam se krpelj ne useli u kuću. Nasisani krpelj otpadne sa domaćina u okoliš u kojem se domaćin (pas ili mačka) nalazi, pritaji se i probavlja hranu, a kada ponovo ogladni napada idućeg domaćina, a to može biti i čovjek.
Uz primjenu sredstava protiv krpelja uputno je svaki dan prije spavanja pretražiti psa ili mačku. Ako pri tom nađete krpelja treba ga ukloniti pincetom, prelakirati lakom za nokte, ili natopiti đinom prije samog vađenja. Izvađenog ili otpalog krpelja spaliti. Jedna od čestih grešaka je bacanje krpelja u WC. To ga neće ubiti, dapače može se sasvim elegantno vratiti.
Naše usluge  |  Veterinari  |  Kontakt  |  Gdje smo?!  |  Početna stranica