Chat ili IRC

Chat predstavlja servis na Internet koji omogućava "razgovaranje" s nekim preko Interneta. Chat se ponekad poistovjećuje sa IRC-om, dakle po protokolu (koji gotovo svi chat programi koriste) za izravno komuniciranje. Međutim, pojavljuje se sve više softvera koji koristi neke nove protokole tako da se sve više govori o chatanju nego o ircanju.

IRC servis

IRC(Internet Relay Chat) je Internet servis koji služi za "razgovore" putem Interneta. Riječ je o razgovoru koji se vodi tako da sve što se želi reći otipka, a na ekranu se ispiše to i ono što su drugi "rekli". Dakle, razgovori se obavljaju preko tipkovnice i monitora, a odvijaju se u realnom vremenu (real-time).

Koristeći IRC uslugu može se razgovarati s bilo kim, tko je trenutno spojen na IRC poslužitelj, i tko, naravno, želi razgovarati. Neslužbeni "službeni" jezik IRC-a je engleski, a izuzetak su diskusije na lokalnim mrežama gdje se koristi njihov jezik. IRC se vrlo često svodi na neobavezni razgovor s istomišljenicima, a nije isključeno da se korištenjem IRC ne može doći do nekih novih saznanja i informacija. Također se može doći do rješenja za neke probleme vezane uz bilo koju oblast, ili pak pronalaženja osoba s kojima će se ostati u kontaktu.

Nije preporučljiv odlazak na IRC s nadom da se tamo nađe nešto jako korisno, jer je zabava ono zbog čega su svi tamo.

IRC kanali

Širom svijeta postoji bezbroj IRC poslužitelja, a svaki je organiziran tako da je podijeljen na kanale (engl. channel). Kanali, na neki način, predstavljaju interesne skupne, a na osnovi njihovog imena može se zaključiti o čemu se u njima raspravlja. Nakon korisnikovog spajanja na jedan od IRC poslužitelja, on se ne nalazi niti na jednom kanalu. Potrebno je da sa popisa kanala odabere onaj koji želi i da se na njega spoji. Međutim, korisnik može istovremeno biti spojen i na više kanala i voditi istovremeno više razgovora, samo što to od njega traži vještinu brzog pisanja i veliku koncentraciju. Može se pridružiti nekoj od javnih i otvorenih rasprava ili se upustiti u privatnu diskusiju, pa čak i razmjenjivati datoteke s drugim korisnicima.

Svaki sudionik IRC-a mora imati svoj nadimak (engl. nickname) kojim će biti predstavljen na IRC-u. Nadimak ne smije biti dulji od devet znakova i na istom IRC poslužitelju ne smiju biti dva korisnika sa istim nadimkom. Sve ostale kombinacije su dozvoljene. Postojanje i sloboda izbora nadimka omogućavaju korisnicima IRC-a slobodne i nesputane razgovore o raznim temama, a da pri tome ostanu u potpunoj anonimnosti.

IRC je našao veliku primjenu kod ljudi koji često žele telefonski razgovaraju sa prijateljima koji se nalaze u jako udaljenim krajevima svijeta. Telefonski impulsi su jako skupi, a razgovor preko IRC košta koliko i lokalni impulsi - ušteda je osjetna.

Prenošenje datoteka na IRC-u (DCC protokol)

DCC je mogućnost IRC-a da dva korisnička programa (IRC clienta) uspostave direktnu vezu i time potpuno zaobiđu IRC poslužitelj i obave direktnu komunikaciju. Ovim je stvoren najsigurniji način komunikacije na IRC-u, jer ne postoji mogućnost "prisluškivanja". Međutim, DCC se na IRC-u najviše koristi za razmjenjivanje datoteka. Tijekom razgovora na IRC-u, uvijek netko poželi nekome poslati datoteku, a najbrži i najefikasniji način je slanje preko DCC-a. Samo slanje datoteka je nevjerojatno jednostavno. Prvo je potrebno da korisnik obavijesti primatelja o slanju i sačeka njegovu potvrdu, jer mu je za uspješno slanje potrebna njegova suglasnost. Nakon toga će mu poslati datoteku naredbom:

/dcc send nadimak datoteka

pri čemu je nadimak nadimak primatelja, a datoteka je ime datoteke koju šalje. Da bi primatelj primio poruku on mora biti suglasan, odnosno mora ispisati naredbu kojom prihvaća datoteku na svoje računalo:

/dcc get nadimak datoteka

pri čemu nadimak predstavlja pošiljateljev nadimak, a datoteka je ime datoteke. Ako primatelj ne navedete ime datoteke, datoteka će se zvati imenom pod kojim je i poslana. Ovdje je jako važno da prvo pošiljatelj počne slati datoteku naredbom

/dcc send…

pa tek onda da je primatelj počne primati naredbom

/dcc get…

Prenošenje datoteka nije jedina usluga koju DCC pruža, postoji još nekoliko mogućnosti komuniciranja. Vođenje privatnog razgovora putem DCC-a je jedna od tih mogućnosti. Naredba za uspostavljanje privatne veze je:

/dcc chat nadimak

gdje nadimak predstavlja nadimak onoga s kim korisnik želi privatno razgovarati. Prednost ovog privatnog razgovora nad onim na IRC-u ogleda se u povećanoj sigurnosti. Naime, sada se poruke ne šalju preko IRC-a već idu direktnom vezom između dva IRC clienta. Time je onemogućeno neovlašteno "prisluškivanje" razgovora.

IRC serveri

IRC serveri se dijele u dvije skupine: međunarodni i nacionalni serveri.

Međunarodni- u ovu skupinu spadaju serveri koji su u pravilu povezani u velike IRC mreže (EFNet, DALNet, Undernet, …). Takve mreže su sastavljene od stotina i stotina servera, međusobno povezanih, koji sadrže iste kanale, te iste sudionike. Tada je sasvim svejedno na koji se od servera iz IRC mreže spojiti. Najbolje bi bilo odabrati onaj koji je korisniku regionalno najbliži. Običaj je da se na ovim serverima komunicira na engleskom jeziku, no moguće je formirati i nacionalne kanale na kojim će se koristiti nacionalni jezik. Hrvatskoj najbliži server spojen na jednu svjetsku mrežu je slovenski server irc.arnesi.si koji je spojen na EFNet, a sadrži i dosta lokalnih kanala - dobra prilika za malu raspravu sa susjedima.

Nacionalni- to su sreveri unutar različitih zemalja na kojima se razgovara na nacionalnom jeziku. U Hrvatskoj postoje četiri IRC servera na CARNet mreži, koji su povezani u jednu zajedničku, nacionalnu mrežu. Tu spadaju serveri:

 • irc.carnet.hr
 • irc.cc.fer.hr
 • irc.fpz.hr
 • irc.fsb.hr.

Budući da su serveri međusobno povezani, svejedno je na koji se od njih priključi. Na Internetu se pojavio i hrvatski IRC e-zine na kojem se može saznati nešto više o hrvatskom IRC-u i hrvatskim kanalima.

E-zine se nalazi na adresi http://fly.srk.fer.hr/~ivmarko/irctimes.

IRC clienti

mIRC

(http://www.mirc.com)

Slika 9. Izgled mIRC sučelja

mIRC je najpopularniji Windows IRC client, pa ne čudi njegova opremljenost bezbrojnim opcijama i dodatnim alatima ugrađenim u program. Sve standardne IRC naredbe su kod mIRC-a podržane, ali postoji i veliki broj onih koje se koriste samo kod mIRC-a.

Programom se upravlja preko komandne linije (3) (slična DOS komandnoj liniji), a postoji i veliki broj komandi koje se moraju naučiti. Do svih bitnijih opcija se može doći preko menija, a tu je i iscrpni Help o samom programu i o IRC komandama.

Nakon instaliranja programa, moraju se podesiti neki programski parametri. Tako se mora upisati ime, prezime, e-mail adresa korisnika, te glavni i pomoćni Nickname. Pomoćni Nickname je tu ukoliko je glavni već zauzet na serveru. Još se mora odrediti server preko kojeg se vrši spajanje.

Nakon spajanja na server otvorit će se Status prozor u koji će se ispisati pozdravna poruka IRC servera. U Status prozoru se inače vrte sve sistemske poruke za vrijeme rada na IRC-u. mIRC odmah otvara i prozor sa popisom kanala na koje se može spojiti. Popis kanala nikako nije konačan, jer se u njega mogu dodavati i brisati kanali. Važno je primijetiti kako imena svih kanala počinju sa znakom #, a sve IRC komande znakom /. Nakon odabira kanala dovoljno je u komandnu liniji Status prozora upisati naredbu

/join #ime_željenog_kanala

i otvorit će se novi prozor, a sve je spremno za "razgovor".

Na vrhu ovog prozora piše ime kanala i komentar onog tko je pokrenuo kanal, u sredini se vrte poruke (1), u dnu je komandna linija (3) u kojoj se upisuje tekst pri konverzaciji, u desnom dijelu je popis trenutnih sudionika kanala (2). Po spajanju na kanal u Status prozoru se ispisuje broj učesnika i njihovi nadimci. Lako je primijetiti kao uz nečiji nadimak stoji znak @. Taj znak označava da je taj korisnik operator kanala, te da on ima pravo i mogućnost da s kanala izbaci (odspoji) bili koga ukoliko se nedolično ponaša ili mu se on jednostavno ne svidi.

Evo nekih naredbi koje će olakšati pričanje:

 • /join #ime_kanala- spajanje na postojeći kanal
 • /join #ime_kanala_kojeg_još_nema_na_serveru - otvaranje novog kanala u kojem će korisnik biti operator
 • /list - u novom prozoru pokazuje popis svih kanala
 • /list tekst - u novom prozoru pokazuje sve kanale koji u svom imenu imaju tekst
 • /who #ime_kanala - ispis nadimaka svih korisnika koji se nalaze na nekom kanalu
 • /whois nadimak - dobivanje više obavijesti o korisniku s nadimkom nadimak
 • /whowas #nadimak - dobivanje informacija o korisniku koji je nedavno napustio IRC
 • /msg nadimak poruka - slanje privatne poruke poruka korisniku sa nadimkom nadimak (za slanje iste privatne poruke nekolicini korisnika dovoljno je nadimke odvojiti zarezom)
 • /query nadimak - za izmjenjivanje privatnih poruka samo sa jednom osobom
 • /leave #ime_kanala - napuštanje kanala
 • /nick tekst - mijenjanje nadimka u tekst
 • /away tekst - poruka koju će dobiti osoba koja se "raspituje" za korisnika koji trenutno ne obraća pozornost na kanal
 • /lastlog - naredba prikazuje najnovije poruke koje su bile prikazane na ekranu
 • /ignore nadimak - ignoriranje korisnika koji dosađuju svojim privatnim i javnim porukama
 • /admin - saznavanje više informacija o poslužitelju
 • /quit - prekidanje veze sa serverom.

 Microsoft Chat

(http://www.microsoft.com/ie/comicchat/default.html)

Microsoftov Chat, nekada znan kao Comic Chat, posjeduje vrlo jednostavno i uredno sučelje, a svi ga znaju po tome što se konverzacija u kanalima prikazuje iscrtana u obliku stripa. Svaki sudionik rasprave posjeduje vlastiti lik s kojim ga se može identificirati. Likovima je moguće mijenjati izraze lica (ali samo ako je korisnik spojen na posebni Microsoftov server za chat), pa cijela stvar djeluje vrlo realno. Strip se može na razne načine dotjerivati i ima mnoge napredne opcije: mijenjanje pozadinskih ambijenata, snimanje nastalog stripa u datoteku, prelazak na uobičajenu tekstualnu raspravu bez sličica,…

Početnicima će se MS Chat i te kako svidjeti i iz razloga što neće morati učiti nikakve IRC naredbe i načine na koje se unose (što je korisno kada se koristi mIRC i neki drugi clienti). Pravi užitak u radu s ovim programom donosi upravo realnost koja se dobiva kreiranjem stripa.

Chat Room servis

Slika 10. Chat Room servis na Web stranici

Danas se preko mreže može razgovarati na bezbroj načina, a najpoznatiji su IRC i ICQ. No, uz rame im stoji sve popularniji - Chat Rooms.

Chat Room predstavlja Internet servis koji, također, omogućuje "razgovor" između korisnika. Za korištenje ovog servisa nije potreban nikakav posebni chat client niti posebni protokoli, jer se sve radi kroz browser i zbog toga ovom servisu raste popularnost. Chat Room-ovi se nalaze na "normalnim" web stranicama koje pomalo izgledaju kao neki chat clienti, a samo je potrebno doći na takve stranice i chatati. Da bi to sve radilo potrebno je da webmaster instalira prigodni softver na server i da ga na nekoj Web stranici pozove i tako aktivira Chat Room. U Chat Roomovima najčešće razgovaraju korisnici čiji je zajednički interes tematika stranice na kojoj se nalazi Chat Room, ali to nije pravilo, jer se može susresti sa stranicama koje su pokrenule Chat Room samo da bi povećale posjećenost. To korisniku ne smeta, jer je on ostvario svoj cilj - zabava preko chata.

Gotovo svi chat Roomovi na koje se može naići napravljeni su kao Java aplikacije, jer je njihova ugradnja na Web stranice prilično jednostavna. Postoji dosta gotovih Java appleta koje je dovoljno postaviti na server i na mjesto unutar Web stranice upisati određeni segment HTML koda s kojim se taj applet poziva.

Najpoznatiji hrvatski chat Room-ovi nalaze se na sljedećim adresama:

ICQ servis

ICQ kao Internet usluga sastoji se iz dva dijela: poslužiteljskog računala na Internetu na kojem se nalazi baza podataka svih korisnika i client programa kojeg svaki korisnik instalira na svoje računalo, a služi za komunikaciju s poslužiteljem.

ICQ

(http://www.icq.com ili http://www.mirabilis.com)

Dolaskom ovog programa društveni život na Internetu je revolucionariziran i ubrzan, pa je zaslužio malo više prostora.

Organiziranje Contact Liste

Slika 11. ICQ program

Program ICQ se koristi kada korisnik želi porazgovarati sa nekim prijateljem koji je istovremeno na Mreži. Nakon prvog pokretanja programa, pojavljuje se radni prozor ICQ-a, koji neće imati niti jednog imena u Contact Listi. Na Contact Listu uvrštavaju se osobe za koje se želite da ICQ javi jesu li istovremeno na Internet kada i korisnik. Korisnik može osobe podijeliti na one koje poznaje od prije (prijatelje) i na one koje je upoznao preko ICQ-a. Kako je nakon prvog pokretanja lista prazna potrebno je kliknuti na Add/Find Users gumb u ICQ programu. Pokretanjem Main Search Enginea pojavit će se prozor za traženje korisnika. Najsigurniji način pretrage je onaj preko UIN-a. UIN se može dobiti osobno od te osobe ili na neki drugi način (preko e-maila, na web stranici, na nekom popisu UIN-ova,…).

Drugi način pretrage je po imenu i prezimenu.

Kada ICQ pronađe osobu koja se traži, desnim klikanjem na nju dobiva se izbornik iz kojeg se može:

 • korisnika dodati u Contact Listu (automatski ulazi i u Adress Book),
 • korisnika dodati u samo u Adress Book,
 • dobiti opširnije podatke o korisniku (Info), ili
 • korisniku poslati poruku.

Dvostruki klik na korisnika stavlja ga u Contact Listu, ako nije potrebna autorizacija. Na jedan ovih načina dodaju se osobe koje poznajete. Međutim ICQ kao program za druženje posjeduje i način za upoznavanje novih korisnika. Za to služi opcija Random Chat koja se poziva iz Add/Find User izbornika. Ovdje će ICQ ponuditi spisak sugovornika koji su trenutačno slobodni za razgovor. Njima se može poslati poruka ili tražiti chat.

Komuniciranje s osobama sa Contact Liste

Klikom na korisnika s liste otvara se izbornik s opcijama koje se mogu primijeniti na korisnika. Pa evo tih opcija:

  • Message - slanje poruka korisniku. Ako korisnik nije on-line poruka će ga čekati na ICQ serveru i dobit će je kod priključenja.
  • File - slanje datoteka koje je moguće samo kada su primatelj i pošiljatelj on-line.
  • Web Page Address (URL) - slanje URL-a, zgodno je jer se pritiskom na gumb Go To URL pokreće browser i aktivira ta adresa.
  • Contacts - slanje zahtjeva za uspostavom kontakta.
  • E-Mail - otvaranje e-mail clienta, i slanje kratkih poruka iz ICQ sučelja na e-mail adresu korisnika.
  • ICQ Chat - pozivanje korisnika na "partiju chata".
  • Online PhoneBook/Dialer - nazivanje e-prijatelja.
  • Internet Telephony/Games - pozivanje na jedan od online-gaming servisa
  • View Messages History - pregledavanje poslanih i primljenih poruka i URL-ova.
  • Goto HomePage - odlazak na korisnikovu web stranicu (samo ako je u svom Info boxu korisnik upisao adresu svoje stranice).
  • Info - detaljni podaci o korisniku.
  • Rename - promjena imena korisnika.
  • Delete - brisanje iz Contact Liste.
  • Alert/Accept Modes - davanje privilegija određenim korisnicima (npr. automatsko prihvaćanje chata, obavijesti da je korisnik on-line,…).
  • Floating On/Off - komunikacija sa određenim korisnikom, a da pri tome nije cijeli ICQ prozor otvoren.
  • Simple (Basic Features) - prebacivanje u mod s manje opcija.

Podešavanje ICQ-a

Neke postavke ICQ-a se mijenjaju u pojedinim izbornicima. Tako, pokretanjem ICQ Menu-a, koji se nalazi pored statusa, i izbornika Security/Privacy sa jahača Security moguće je aktiviranjem opije IP Hiding sakriti IP adresu iz Infoa.

Na jahaču Ignore List moguće je se riješiti svih onih koji dosađuju raznim upitima, stavljajući ih na Ignore Listu, a na jahaču Invisible List korisnik se može "sakriti" od nekih predstavljajući se kao nevidljivi.

Klikom na status (zeleni ili crveni cvjetić pokraj kojeg piše "Disconnected" ili "Connected") moguće je mijenjati status - kako se korisnik želi predstaviti. Invisible znači da ga neće vidjeti, u Occupied modu do njega će moći doći samo hitne poruke.

Iz ICQ izbornika može se pozvati i izbornik Preferences, u kojem je moguće promijeniti izgled ICQ-a (boje i zvukove), reći mu da pregleda POP3 račun, i sl.

Povratak na vrh stranice